Mazurek kruchy z pianką.doc

(6 KB) Pobierz
Mazurek kruchy z piank¹

Mazurek kruchy z pianką

 

Składniki:

ciasto:

25 dag mąki

20 dag masła

5 dag cukru pudru

żółtka z 3 ugotowanych na twardo jaj

20 dag dżemu śliwkowego do przełenia

masa:

5 białek

20 dag cukru

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

do dekoracji:

10 dag łuskanych orzechów włoskich

 

posiekaj z masłem, dodaj cukier puder i przetarte przez sito żółtka. Teraz dobrze zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i przełóż na posmarowanąuszczem i posypaną blachęredniej wielkości), podnosząc jego brzegi na wysokość 2-3 cm. Wstaw do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor. Jeszcze ciepły spód posmaruj dżemem.

 

Przygotuj masę: z białek ubij sztywną pianę, dodając cukier i cukier wanilinowy, wyłóż na posmarowany dżemem spód i posyp posiekanymi orzechami. Mazurek wstaw do letniego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i piecz, aż piana się zrumieni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin