Ogromna Beza.doc

(499 KB) Pobierz
Ogromna Beza

Ogromna Beza

  

 

Składniki:

·         6 białek

·         300 g miałkiego cukru

·         1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)

·         1 łyżeczka białego octu winnego

·         500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy :)

·         owoce sezonowe

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin