Babeczki z orzechami nerkowca i gruszkami.doc

(61 KB) Pobierz
Babeczki z orzechami nerkowca i gruszkami

Babeczki z orzechami nerkowca i gruszkami

 

Składnik składniki

Logo

Ilość

Czego

gruszki obrane i posiekane

 

3

sztuk

sok z cytryny

 

2

łyżek stołowych

mąka

 

250

gramów

proszek do pieczenia

 

2,5

łyżek deserowych

sól

 

1

szczypta

orzechy nerkowca posiekane

 

100

gramów

jajka

 

2

sztuk

cukier

 

100

gramów

olej

 

90

mililitrów

mleko

 

1

szklanek

cukier puder

 

4

łyżek stołowych

Wykonanie:

Posiekane gruszki polać sokiem z cytryny i wymieszać. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą i orzechami nerkowca. Mikserem ubić jajka z cukrem, olejem i mlekiem. Stopniowo dodawać na przemian suche składniki i gruszki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Do wysmarowanych masłem 12 foremek włożyć łyżką ciasto. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin