Składnik
Logo
Ilość
Czego
gruszki obrane i posiekane
3
sztuk
sok z cytryny
2
łyżek stołowych
mąka
250
gramów
proszek do pieczenia
2,5
łyżek deserowych
sól
1
szczypta
orzechy nerkowca posiekane
100
jajka
cukier
olej
90
mililitrów
mleko
szklanek
cukier puder
4
Posiekane gruszki polać sokiem z cytryny i wymieszać. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą i orzechami nerkowca. Mikserem ubić jajka z cukrem, olejem i mlekiem. Stopniowo dodawać na przemian suche składniki i gruszki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Do wysmarowanych masłem 12 foremek włożyć łyżką ciasto. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.
jabolek67