Babeczki z morelami i migdałami.doc

(67 KB) Pobierz
Babeczki z morelami i migdałami

Babeczki z morelami i migdałami

 

Składnik składniki

Logo

Ilość

Czego

mąka

 

250

gramów

proszek do pieczenia

 

2,5

łyżek deserowych

sól

 

1

szczypta

migdały posiekane

 

50

gramów

morele suszone, posiekane

 

100

gramów

marcepan pokrojony w kostkę

 

125

gramów

sok z pomarańczy

 

100

mililitrów

jajka

 

2

sztuk

cukier

 

100

gramów

skórka otarta z pomarańczy

 

1

sztuk

mleko

 

1

szklanek

olej

 

90

mililitrów

Wykonanie:

Przesiać mąkę do miski, wsypać proszek i sól. Zmielić robotem kuchennym migdały, morele i marcepan z sokiem pomarańczowym na gładką masę. Jajka ubić z cukrem, skórką pomarańczową, mlekiem i olejem. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Wysmarowane masłem 12 foremek, wypełnić do połowy ciastem, włożyć do każdej po trochu migdałowo-morelowej masy i przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek i podawać.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin