Przepiórcze jajeczka.txt

(0 KB) Pobierz
Przepi�rcze jajeczka

Jedno jajko kurze mo�na zast�pi� trzema, czterema przepi�rczymi. Jajka przepi�rcze maj� du�o wi�cej ��tka (w proporcji do bia�ka) ni� kurze. Nale�y o tym pami�ta�, robi�c ciasta. W ciastach, kt�re wymagaj� ,,bicia piany z bia�ek", trzeba u�y� wi�cej jajeczek przepi�rczych, ni� wynika z przelicznika. Do rozbijania jajek przepi�rczych dobrze jest u�ywa� no�a (pod skorupk� maj� bardzo tward� pow�ok�, kt�r�, rozbijaj�c jajko, trzeba przekroi�). Jajko przepi�rcze na mi�kko gotuje si� 1-1,5 min, na twardo 3-4 min. Mo�na je kupi� w wi�kszo�ci supermarket�w.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin