Pasztet z brokulow i kalafiora10 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.350 g kalafiora,350 g brokulow.Masa drobiowa:300 g piersi kurczaka,500 ml rosolu drobiowego,2 jaja,2 lyzki maki,1 cytryna,200 ml smietany,1 marchewka,szczypta cukru, sol, pieprz,maslo do smarowania formy.1. Cytryne umyc, osuszyc, otrzec z niej skorke, sok wycisnac. Marchewke oczyscic, oplukac, pokroic w talarki.2. Kalafior i brokuly oplukac, podzielic na rozyczki, wlozyc do rondla, zalacgoracym rosolem, wlac sok z cytryny, gotowac 7 min. Ostudzic. Osobno ugotowac marchewke.3. Filety z piersi rozdrobnic, zmiksowac z marchewka. Wbic jaja, dodac make,skorke cytrynowa, smietane, przyprawic sola, pieprzem, szczypta cukru.4. Forme pasztetowa wysmarowac maslem, na dno wlozyc czesc masy drobiowej, wetknac w nia pionowo, na przemian, rozyczki kalafiorow i brokulow, ulozyc reszte masy i znow wetknac w nia rozyczki, jak poprzednio. Powierzchnie wyrownac, by nie wystawaly jarzyny. Przykryc natluszczona folia, wstawic do goracej kapieli wodnej. Piec w ogrzanym do 180żC piekarniku przez 45 min.4. Po upieczeniu ostudzic, wstawic do lodowki na 6 godz. Wyjac z formy, pokroicna plastry i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 74.
jabolek67