Raki zapiekane a la bordeauxPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.800 g rakow,1 marchewka,1 cebula,1 lodyga selera,3 lyzki masla,1 lyzka maki,300 ml bialego wina,150 ml smietany,lisc laurowy, tymianek, sol, pieprz.Wywar:300 g malych rybek lub glow,1 marchewka,1 cebula,1 por,100 ml bialego wina,bouquet garni,200 ml wody.1. Przygotowac wywar: jarzyny obrac, oplukac, pokroic. Male rybki lub glowyoczyscic, oplukac. Zagotowac 200 ml wody i wino. Wrzucic jarzyny, rybki ibouquet garni. Gotowac 30 min. Odcedzic.2. Raki oczyscic szczoteczka pod biezaca woda. Marchewke, crbule i lodyge selera obrac, oplukac, pokroic w kostke. W duzym garnku rozgrzac 1 lyzke masla ismazyc jarzyny 10 min. Wlac 2 l wody i wino. Dodac sol, pieprz, zagotowac.Wrzucic raki, gotowac pod przykryciem 10 min. Ostudzic. Wyjac mieso z odwloka i szczypiec. Z szyjek usunacnczarne kiszeczki. Skorupki oczyscic, wysuszyc w piekarniku, zemlec w maszynce. Dodac do wywaru z rakow i gotowac naduzym ogniu tak dlugo, az pozostanie 1/4 objetosci wywaru. Jarzyny zostawicw wywarze.3. Przygotowac sos: z maki i 1 lyzki masla zrobic jasna zasmazke. Rozprowadzicwywarem z ryb, dodac do wywaru z rakow razem z jarzynami. Dusic 10 min. Zmiksowac, przetrzec przez sito. Do sosu dodac smietane.4. W naczyniu do zapiekania ulozyc mieso z rakow, zalac sosem, piec 10 min wtemp. 230żC. Nastepnie wlozyc pod grill i zrumienic od gory. Podobnie moznaprzyrzadzic krewetki i homara.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 30.