Kalmary w ciesciePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.450 g sprawionych i oczyszczonych kalmarow,1 peczek siekanej zielonej pietruszki,sok z 1 cytryny,1 lyzka oliwy,sol, pieprz,oliwa do smazenia.Ciasto:1 jajo,250 g mleka,150 g maki.Sos:5 duzych pomidorow,1 lyzka siekanej bazylii,150 g masla,120 ml bialego wytrawnego wina,3 zoltka.1. Kalmary pokroic w krazki i ulozyc w plaskim kamionkowym naczyniu. Posolic,dodac pieprz, pietruszke, oliwe i sok z cytryny. Wymieszac i marynowac w tejmieszaninie 2 godz.2. Pomidory sparzyc wrzatkiem. Obrac, wypestkowac, nastepnie zmiksowac. W rondelku zagotowac wino. Zmniejszyc ogien, i caly czas intensywnie ubijajac dodawac po kawalku maslo i kolejne zoltka. Gdy sos zagesci sie dodac sol,pieprz, bazylie i przetarte pomidory, nie przestajac ubijac sosu. Zdjac zognia i trzymac w cieple.3. W misce roztrzepac jajo, dodac mleko i ubijajac dodawac po trochu make.Ciasto musi byc geste.4. Kalmary wyjac z marynaty, osaczyc, maczac w ciescie i smazyc w duzej iloscioliwy na ciemnozloty kolor.5. Usmazone polac sosem i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 36.
jabolek67