Żeberka duszone w kapuście, polędwiczki glazurowane.doc

(24 KB) Pobierz
Żeberka duszone w kapuście

Żeberka duszone w kapuście

 

Składniki:

1 kg - żeberek wieprzowych,

20 dag – boczku,

0,5 kg - kapusty kiszonej,

1/2 - główki kapusty białej,

1 - cebula drobno pokrojona,

3 - ząbki czosnku pokrojone,

ok. 1/2 - szklanki bulionu,

2 - łyżki oleju,

2 - listki laurowe,

2-3 - ziarenka ziela angielskiego,

2 - łyżki kminku,

sól, pieprz,

mąka na zasmażkę

 

Do garnka rozgrzanego wkładamy pokrojone kawałki żeberek (kawałki ok. 2 - 3 żeberek w kawałku), aby obsmażyło się z obu stron ( nie odrywamy na siłę od dna garnka, po ściągnięciu białka samo odejdzie), mieszamy je lekko potrząsając garnkiem.

Kapustę białą szatkujemy drobno i po przemieszaniu mięsa dodajemy do niego sporo soli i pieprzu oraz drobno posiekana cebula i po ok. 3 min dodajemy kapustę poszatkowaną i pokrojoną kapustę kiszoną,

Dodajemy następnie kminek, 2 listki laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego i podlewamy całość bulionem ( z kostki).

Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy na patelni i po wytopieniu tłuszczu i ze złoceniu skwarek skwarki wrzucamy do garnka z kapustą, a tłuszcz rozrabiamy z 2 łyżkami mąki na zasmażkę niezbyt ciemną.

Po dolaniu soku z gotującej kapusty zasmażkę wlewamy ddo garnka i dokładnie mieszamy - po ok. 2-3 min. potrawa jest gotowa.

na talerzu podajemy kapustę z kawałkiem żeberek.

 

Polędwiczki glazurowane

 

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

1 papryczka chili

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka startego imbiru

1 ząbek czosnku

0,5 szklanki porto

sól, pieprz

Do garnka wlać trochę oleju sezamowego, wrzucić nań starty imbir, posiekaną suszoną papryczkę i zgnieciony czosnek. Wlać trochę sosu sojowego a następnie czerwone wino deserowe typu porto oraz miód. Chwilę gotować aby zgęstniał (gdyby się zbyt skarmelizował, dodać wino). Polędwiczki obrać z błon, pokroić na 3 kawałki, wrzucić do sosu i obracając dusić tak aby całe pokryły się glazurą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin