Prawie jak zapiekanka – z jajek
Składniki:
· 2 jajka
· 4 plasterki wędliny, parówki ( co kto ma )
· 3 plasterki pomidora, ogórka ( konserwowy lub kiszony )
· 1/2 cebuli poszatkowanej
· ok 5 plastrów żółtego sera ( np. gouda )
· sól, pieprz ( przyprawy jakie lubicie )
WYKONANIE
Na patelni rozgrzać olej położyć plasterki parówki, wędliny .Smażyć na bardzo małym ogniu ( ledwo pykający gaz ).Po ok. 30 sekundach obrócić wędlinę na drugą stronęWbić pierwsze jajko pokrywając wszystkie plasterki i dusić pod przykryciem aż się zetnieNa pierwszą warstwę dać cebulkę, pomidor, ogórek itp. Dusić aż warzywa zmiękną. Lekko posolić i popieprzyćWbić następne jajko pokrywając potrawę jak poprzednio. poczekać aż jajko się zetnie ( pod przykryciem ) i nałożyć ser (ser ma się roztopić ). Gotowa zapiekankę polać ketchupem.A to efekt końcowy
jabolek67