Prawie jak zapiekanka-z jajek.doc

(86 KB) Pobierz
Prawie jak zapiekanka

Prawie jak zapiekanka – z jajek

 

 

Składniki:

·         2 jajka

·         4 plasterki wędliny, parówki ( co kto ma )

·         3 plasterki pomidora, ogórka ( konserwowy lub kiszony )

·         1/2 cebuli poszatkowanej

·         ok 5 plastrów żółtego sera ( np. gouda )

·         sól, pieprz ( przyprawy jakie lubicie )

 

 

WYKONANIE

 

Na patelni rozgrzać olej położyć plasterki parówki, wędliny .Smażyć na bardzo małym ogniu ( ledwo pykający gaz ).Po ok. 30 sekundach obrócić wędlinę na drugą stronę

Wbić pierwsze jajko pokrywając wszystkie plasterki i dusić pod przykryciem aż się zetnie

Na pierwszą warstwę dać cebulkę, pomidor, ogórek itp. Dusić aż warzywa zmiękną. Lekko posolić i popieprzyć

Wbić następne jajko pokrywając potrawę jak poprzednio. poczekać aż jajko się zetnie ( pod przykryciem ) i nałożyć ser (ser ma się roztopić ). Gotowa zapiekankę polać ketchupem.

A to efekt końcowy

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin