Pudding owocowy
· Czas: powyżej 60 minut
· Dla ilu osób: od 3 do 4
Pudding owocowy - składniki
· 8 kromek czerstwego białego pieczywa tostowego z okrojoną skórką
· 80 dag świeżych malin
· jeżyn i czerwonych porzeczek
· 2 łyżki cukru
· 3 łyżki wody
Pudding owocowy - sposób przygotowania
Przygotuj szklaną miskę średniej wielkości. Z jednej kromki chleba wytnij krążek o średnicy dna miski, ułóż go na dnie. Pozostałe kromki pokrój na połówki, wyłóż nimi ścianki naczynia. W dużym garnku powoli podgrzewaj owoce, cukier i wodę, delikatnie potrząsając naczyniem, aż owoce puszczą sok. Odlej do filiżanki 3 łyżki soku. Owoce i resztę soku wlej do miski wyłożonej chlebem. Przykryj tostami, przyciśnij talerzykiem i obciąż. Wstaw na noc do lodówki. Aby pudding wyjąć, okrój go wąskim długim nożem przy samych ściankach miski. Odwróć miskę dnem do góry i ostrożnie zdejmij ją z deseru. Polej 3 łyżkami soku i od razu podawaj.
jabolek67