Pudding owocowy.doc

(42 KB) Pobierz

Pudding owocowy

Pudding owocowy

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Pudding owocowy - składniki

·         8 kromek czerstwego białego pieczywa tostowego z okrojoną skórką

·         80 dag świeżych malin

·         jeżyn i czerwonych porzeczek

·         2 łyżki cukru

·         3 łyżki wody

Pudding owocowy - sposób przygotowania

Przygotuj szklaną miskę średniej wielkości. Z jednej kromki chleba wytnij krążek o średnicy dna miski, ułóż go na dnie. Pozostałe kromki pokrój na połówki, wyłóż nimi ścianki naczynia. W dużym garnku powoli podgrzewaj owoce, cukier i wodę, delikatnie potrząsając naczyniem, aż owoce puszczą sok. Odlej do filiżanki 3 łyżki soku. Owoce i resztę soku wlej do miski wyłożonej chlebem. Przykryj tostami, przyciśnij talerzykiem i obciąż. Wstaw na noc do lodówki. Aby pudding wyjąć, okrój go wąskim długim nożem przy samych ściankach miski. Odwróć miskę dnem do góry i ostrożnie zdejmij ją z deseru. Polej 3 łyżkami soku i od razu podawaj.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin