Babka sałatkowa - nie tylko na Wielkanoc
Składniki
5-6 ziemniaków
( ok. 1/2 kg )1 duża cebula
3 jajka4 łyżeczki żelatynymajonez, sól, pieprz
> Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i ostudzić.> Jajka
ugotować na twardo i ostudzić.> Ziemniaki, jajka i cebulę pokroić w kostkę i porządnie doprawić pieprzem, solą i majonezem
, żeby była pikantna.> Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić, dodać do sałatki i dobrze wymieszać.> Formę do babki z kominem wysmarować lekko oliwą i przełożyć do niej sałatkę, ugniatając dokładnie w zagłębieniach i wstawić na noc do lodówki.> Przed wyjęciem sałatki foremkę wstawić do gorącej wody, przykryć tacką i obracając wyjąć ją z formy, udekorować i podawać schłodzoną.Na Wielkanoc robię sałatkę z podwójnej porcji, dzielę na pół i do jednej części dodaję jeszcze kiełbasę i ogórka kiszonego. Jest to nasza wersja "+", bardzo lubiana przez męską część rodziny.Na inne uroczystości używam różnych foremek i zawsze sałatka jest inaczej podana.
jabolek67