Babka gotowana.doc

(13 KB) Pobierz

Babka gotowana

 

Składniki

http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gifkostka margaryny
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gif6 jaj
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gifszklanka cukru
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gifszklanka mąki tortowej
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gifszklanka mąki ziemniaczanej
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gif1/2 proszku do pieczenia
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gifcukier waniliowy
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gifsok z półówki cytryny
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.gifodrobina startej skórki z cytryny
http://www.wielkiezarcie.com/g/p2.giftrochę alkoholu, np. rumu

Masło utrzeć z cukrem, wbijać po jednym całym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i alkohol. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy do gotowania. Zagotować wodę w garnku, powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotować na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut. Po wyłączeniu gazu ciasto zostawić w otwartej formie ok. 10 min. Polać polewą kakaową.

Rady:
Składniki powinny być schłodzone albo mieć podobną temperaturę. To w pewnym stopniu zapobiega warzeniu się ich podczas miksowania.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin