Baba drodżowa wielkanocna
Składniki
Przepis na 2 babki- 0,5kg mąki
- 250ml śmietanki 30%- 10 żółtek + 2 całe jaja- 20dag masła- 150g cukru pudru- 5dag drożdży- 100g rodzynek- 2 łyżki skórki pom.- 50ml rumu- szczypta soli i szczypta szafranu
Przygotowanie:-W dużym garnuszku wymieszaj 4 łyżki mąki, pokruszone drożdże łyżkę cukru i 1/4 szklanki lekko podgrzanej śmietanki. Odstaw w ciepłe miejsce. -Rozpuść masło-do jajek
i żółtek wsyp sól i cukier, ubij. Dodaj mąkę, szafran, cukier, resztę śmietanki (też ma być lekko podgrzana) i zaczyn drożdżowy.-Wyrabiaj, a kiedy ciasto odchodzi od ręki dodaj letnie masło i rum. Wyrabiaj, po czym dodaj rodzynki (sparzone wcześniej wrzątkiem) i skórkę.-Zostaw do wyrośnięcia
-ciasto właśnie odstawione do wyrośnięcia
-Piecz 35-40 min. w 180 stopniach. Na dole piekarnika powinno być ustawione małe naczynko z wodą.-Polukruj (lukier: cukier puder+odrobinka mleka+ aromat
pomarańcz.)Może się wydawać pracochłonna ale naprawdę warto!SmacznegoPamiętajmy, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego też śmietanki nie można za mocno podgrzewać, a drożdży używać prosto wyjętych z lodówki. Do wyrośnięcia odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ciasto ściereczkę i czekamy aż niemalże podwoi swoją objętość.
jabolek67