SKŁADNIKI: * 40 dag średniego makaronu (rurki, penne, kolanka) * 20 dag wędliny (szynka, parówki, salami) * 1 szklanka śmietanki * 20 dag grubo startego sera * gałka muszkatołowa * garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek) * 1 łyżka masła lub margaryny * sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: 1. Makaron ugotować al dente (czyli na półtwardo) w dużej ilości osolonej wody. 2. Zahartować, dolewając 1 szklankę zimnej wody i dokładnie odcedzić. 3. Wymieszać z łyżką masła. Wędlinę pokroić w paseczki, wymieszać z makaronem i połową posiekanej zieleniny, przełożyć do formy do zapiekania. 4. Śmietankę lekko ubić ze szczyptą gałki muszkatołowej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z połową sera. 5. Zalać makaron. Posypać pozostałym serem i wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. 6. Przed podaniem posypać zieleniną.
jabolek67