Majowy krupnik warszawski.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 10- 20 dag (1- 2 torebki) kaszy jęczmiennej * 6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki * porcja młodej włoszczyzny * 4-5 cebule dymki * warzywna przyprawa typu vegeta * garść szczawiu * 40- 50 dag ziemniaków * 3 łyżki oliwy, oleju lub margaryny * 1/2 szklanki śmietany * sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: 1. Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej, dokładnie odsączyć. 2. Cebulę i włoszczyznę poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zeszklić na tłuszczu. 3. Zalać rosołem z kostki, zagotować. 4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do zupy i gotować do miękkości. 5. Szczaw oczyścić i posiekać, dodać do zupy razem z odsączoną kaszą, zagotować. Doprawić. 6. Śmietanę rozprowadzić 3— 4 łyżkami lekko ostudzonej zupy, dodać do reszty zupy i wymieszać

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin