Kurczak w potrawce po warszawsku.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 1 kurczak * 1- 2 cebule * 1/2 selera korzeniowego lub 2 łodygi selera naciowego * 4 marchewki * 10 dag pieczarek * 50 dag ziemniaków * garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, oregano) * rosół z kostki (drobiowy, warzywny, grzybowy) * sok z cytryny * przyprawa warzywna typu vegeta * 4 łyżki oliwy lub oleju * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Kurczaka pokroić na części, umyć, osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i odrobiną przyprawy warzywnej. 2. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. 3. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać kawałki kurczaka i obrumienić. 4. Pieczarki poszatkować. 5. Marchewki i seler obrać, pokroić w kostkę i razem z grzybkami dodać do kurczaka, zalać rosołem z kostki tak, aby mięso pozostawało przykryte, i zagotować na małym ogniu. 6. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka, uzupełniając, jeśli to potrzeb ne płyn. 7. Dusić na niewielkim ogniu do miękkości. Doprawić. 8. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin