Chłodnik mazowiecki z botwiny.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: - 1 mały pęczek botwiny - 1 łyżka octu - 10- 15 dag pieczonej cielęciny - 3/4 litra jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka - 1 szklanka soku z kiszonych ogórków - 1 ogórek kiszony - 2 jajka - szczypiorek - koperek - sól - pieprz WYKONANIE: Botwinę opłucz, osusz, drobno pokrój. Zalej wrzącą wodą z dodatkiem octu, odcedź, wymieszaj z jogurtem i sokiem z ogórków kiszonych. Dodaj posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Jajka ugotuj na twardo, obierz, ostudź i pokrój na ćwiartki. Pieczoną cielęcinę pokrój w plastry, a potem w paski. Do każdej porcji chłodnika włóż po 2 ćwiartki jajka oraz pokrojoną cielęcinę. Podawaj od razu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin