Żurek 2.doc

(21 KB) Pobierz
Składniki:

Żurek

 

Składniki:

2 szklanki mąki żytniej razowej

skórka z kromki chleba razowego

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

1 liść laurowy

5 ząbków czosnku

6 szklanek wywaru warzywnego

cebula

10 dkg suszonych grzybów

szklanka gęstej śmietany

łyżeczka majeranku

4 średnie ziemniaki

1 łyżeczka soli

pieprz

 

Przygotowanie:

3 ząbki czosnku obrać, pokroić na drobne kawałki. Mąkę wsypać do garnka, zalać trzema szklankami wody i wymieszać. Po ostygnięciu dolać cztery szklanki letniej wody. Następnie "roztwór" przelać do wyparzonych słoików. Dodać po kawałku skórki razowego chleba, przyprawy, sól i czosnek. Słój obwiązać lnianą ściereczką lub gazą i dostawić w ciepłe miejsce na trzy dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać nawet dwa tygodnie, ale najlepiej w lodówce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wywar warzywny połączyć z 2 szklankami wcześniej przygotowanego zakwasu żurowego. Dodać cebulę, czosnek i przyprawy. Wrzucić sparzone grzyby. Całość zagotować. Po przestudzeniu połączyć ze śmietaną. Na talerz wyłożyć ziemniaki i zalać żurem.

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 100 kcal

Czas przygotowania: 20 min

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin