Wrząca woda
Prowansalska zupa czosnkowa
Składniki na 4 porcje:
główka czosnku
2 żółtka
sól, łyżeczka pieprzu
tymianek
bazylia
liść laurowy
pół czerstwej bułki paryskiej
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
starty żółty ser
Zagotuj litr wody z roztartym z solą czosnkiem, liściem laurowym, tymiankiem i bazylią i gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut. Następnie przecedź przez sito, doprowadź do wrzenia i wlej żółtka rozbełtane z łyżką wody i pieprzem. Całość starannie wymieszaj.
Bułkę pokrój na cienkie kromki, natrzyj czosnkiem, a następnie pokrój w drobną kostkę, zrumień na rozgrzanej patelni, po czym dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Zupę tę podaje się bardzo gorącą i z grzankami. Obok talerzy można postawić miseczki z tartym żółtym serem.
jabolek67