Wrząca woda.doc

(6 KB) Pobierz
Wrz¹ca woda

Wrząca woda

Prowansalska zupa czosnkowa

 

Składniki na 4 porcje:

główka czosnku

2 żółtka

l, łeczka pieprzu

tymianek

bazylia

liść laurowy

pół czerstwej bułki paryskiej

2 łki masła

2 ząbki czosnku

starty żółty ser

 

Zagotuj litr wody z roztartym z solą czosnkiem, liściem laurowym, tymiankiem i bazylią i gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut. Następnie przecedź przez sito, doprowadź do wrzenia i wlej żółtka rozbełtane z ł wody i pieprzem. Całość starannie wymieszaj.

 

Buł pokrój na cienkie kromki, natrzyj czosnkiem, a następnie pokrój w drobną kostkę, zrumień na rozgrzanej patelni, po czym dodaj masło i dokładnie wymieszaj.

 

Zupę podaje się bardzo gorą i z grzankami. Obok talerzy można postawić miseczki z tartym żółtym serem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin