Czernina.doc

(20 KB) Pobierz
Czernina

Czernina
krew i podroby z kaczki,
2 łyżki soku cytryny lub 1 łyżka octu 3-procentowego,
1 porcja włoszczyzny,
15 dag suszonych owoców /śliwek,jabłek i gruszek/,
1 łyżka mąki,
mały kawałek cynamonu,
2 goździki,
sól, pieprz, cukier
Świeżą krew z kaczki zmieszać z sokiem z cytryny, żeby nie skrzepła. Podroby oczyścić, umyć i osączyć. Włoszczyznę obrać i opłukać. Podroby i włoszczyznę zalać 4 szklankami wody. Dodać cynamon, goździki, pieprz, szczyptę cukru, posolić i gotować 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Owoce suszone umyć i moczyć 5 godzin w 3 szklankach wody, a następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły, i jeśli trzeba pokroić. Wywar z podrobów przecedzić. Włoszczyznę i podroby pokroić w paseczki i włożyć do wywaru, połączyć z owocami, wlać krew, zaprawić mąką wymieszaną z zimnym wywarem i zagotować. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z łazankami lub makaronem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin