Zupa krem kalafiorowa
Początek formularza
Dół formularza
Skład: 1 kalafior 1 marchewka 1 pietruszka nać pietruszki 1l bulionu drobiowego ½ szklanki mleka ½ szklanki śmietany szczypta kurkumy żółtko sól, pieprz Sposób wykonania: Wodę solimy, dodajemy kalafior i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy. Obrane marchew, pietruszkę, cebulę drobno kroimy i dusimy przez kilka minut, dodajemy posiekana natkę pietruszki. Do wrzącego bulionu dodajemy uduszone składniki, podzielonego na cząstki kalafiora, gotujemy aż zmiękną. Studzimy i miksujemy bardzo dokładnie. Do zmiksowanych składników wlewamy mleko dokładnie wymieszane ze śmietaną, szczypta kurkumy i żółtkiem, podgrzewamy mieszając, nie gotujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
jabolek67