Zupa zapiekana z grzankami.doc

(218 KB) Pobierz
Składniki:



Zupa zapiekana z grzankami

 

Składniki:

4 duże cebule

2 łyżki mąki

ząbek czosnku

10 dag ostrego żółtego sera

0.75 l bulionu warzywnego

2 łyżki octu winnego

4 łyżki oliwy

kawałek bagietki

mały ząbek czosnku

łyżeczka posiekanego tymianku

pieprz

sól

cukier

 

Przygotowanie:

Obrane cebule opłukać, pokroić w plasterki. Usmażyć na oliwie na złoty kolor, często mieszając. Wrzucić obrany i posiekany ząbek czosnku, wlać ocet winny, dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru. Gotować 2 minuty. Oprószyć mąką, wymieszać, zalać gorącym bulionem i gotować 15 minut na małym ogniu. Przygotować grzanki. Wymieszać oliwę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Bagietkę pokrojoną w kromki posmarować oliwą czosnkową. Na zupie ułożyć kromki bagietki, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni i zapiekać, aż ser się roztopi i zrumieni. Posypać tymiankiem.

 

Nasze rady:

 

zupę podaj z kiełbaskami z rusztu lub z mięsem z grilla oraz z surówkami.

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 250 kcal

Czas przygotowania: 40 minut

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin