Zupa aromatyczna.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa aromatyczna

Zupa aromatyczna

 

Składniki na 4 porcje:

5 szklanek wywaru z ryby

30 dag filetu z karpia lub tołpygi

3 żółtka

pół szklanki posiekanych zielonych listków mięty

po łce posiekanych zielonych listków melisy, pietruszki, szczypiorku i rozmarynu

2 łodygi selera naciowego

sok i skórka otarta z cytryny

l, pieprz

 

Umyty i osuszony filet skrop sokiem z cytryny, natrzyj go solą, po czym włóż do gorącego wywaru i gotuj 10 minut. Delikatnie wyjmij rybę łką cedzakową, usuńci, a mięso pokrój w cienkie paski. Wywar natomiast przecedź i zagotuj.

 

Rozbełtane z dwiema łkami przegotowanej wody żółtka wlej do wywaru, dokładnie wymieszaj, wsyp posiekaną zieleninę.

 

Teraz dodaj pokrojoną w paski rybę i cienkie plasterki selera, i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dopraw do smaku.

 

Do zupy tuż przed podaniem możesz wrzucić grzanki z bułki, pokrojone w kostkę ugotowane białko lub groszek ptysiowy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin