Prowansalska zupa rybnaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.750 g bialej ryby,375 g pomidorow,250 g kartofli,60 g oliwek czarnych,60 ml oliwy z oliwek,1 mala cebula,1 por,2 zabki czosnku,3 lyzki pasty pomidorowej,1/2 lyzeczki bazylii,1 lisc laurowy,bouquet garni, sol,1,5 l wywaru z ryby.1. Przygotowac wywar z malych rybek lub glow, ogonow itp. i jarzyn. Po ugotowaniu wywar przetrzec przez sito.2. Czosnek i cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Zielona czesc pora odciac,odrzucic. Biala czesc pora pokroic w plasterki, oplukac na sicie pod biezacawoda, osaczyc. Kartofle obrac, oplukac, pokroic w gruba kostke. Pomidorysparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki, pokroic w kawalki. Z oliwek wyjac pestki.3. Rybe pokroic w duza kostke, lekko posolic, wlozyc do miseczki.4. W garnku rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek, cebule i por. Dusic 5-10 min, uwazajac by sie nie przyrumienily. Dodac pomidory, bouquet garni, lisc laurowy,kartofle i paste pomidorowa. Wlac wywar, posolic, gotowac, az kartofle sieugotuja.5. Do zupy wlozyc kawalki ryby, oliwki i bazylie. Gotowac na malym ogniu 5 min.Nie mieszac, by ryba sie nie rozpadla.6. Wyjac z zupy lisc laurowy i bouquet garni. Doprawic sola, od razu podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 22.
jabolek67