Zupa cioci Małgosi.pdf

(41 KB) Pobierz
4244000 UNPDF
Zupa cioci Małgosi
Składniki
20 dag chudej mielonej wołowiny, jajo, pół kajzerki, kilka łyżek
mleka, po pół małego selera, kabaczka, cukinii i niewielkiego
kalafiora, 4 duże ziemniaki, łyżka soku z cytryny, szczypta cukru,
po pół łyżeczki tymianku i bazylii, czubata łyżka posiekanego
koperku, sól
Sposób przyrządzania
Zmieloną wołowinę wymieszać z jajem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, doprawić
do smaku. Z masy uformować jak najmniejsze kuleczki, wrzucić je do wrzącej osolonej
wody i gotować ok. 15 min, po czym odcedzić. Warzywa pokroić w drobną kostkę,
włożyć do 5-6 szklanek gotującej się wody (najlepiej oligoceńskiej), dodać przyprawy.
Gotować 35 min, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i cukier, włożyć kulki
mięsne. Na talerzach posypać zupę koperkiem.
 
4244000.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin