Biały krupnik na wędzonce.doc

(6 KB) Pobierz
Bia³y krupnik na wêdzonce

Biały krupnik na wędzonce

 

Składniki:

20 dag wędzonego boczku lub bekonu

pół szklanki pęczaku

2 marchewki

pietruszka

cebula

szklanka mleka

kostka Bulionu warzywnego WINIARY

2 liście laurowe

l

3 ziarna pieprzu

 

Wypłukany pęczak zalej mlekiem, rozprowadzonym pół na pół z wodą i trzymaj na ogniu około godziny, póki się nie rozklei.

 

Umytądzonkę oraz umyte, obrane i pokrojone na kawałki warzywa ugotuj w 4 szklankach wody, dodaj ziarna pieprzu i liście laurowe. Umytą cebulę przekrój bez obierania na pół, po czym przypiecz ją na suchej patelni, a pod koniec gotowania wrzuć do wywaru.

 

Gotowy wywar przecedź, połącz go z pęczakiem i pokrojonym na kawałki mięsem bez skórki. Całość zagotuj, a na koniec dopraw kostką warzywną i solą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin