Kartoflanka inaczej.doc

(37 KB) Pobierz
Kartoflanka inaczej

Kartoflanka inaczej.

Drukuj

E-mail

Początek formularza

Składniki:
zupaziemniaczana2ei.jpg

1 kg ziemniaków
5 szklanek rosołu (może być z kostki)
15 dag szynki wołowej
1/2 pojemnika kwaśnej śmietany
2 cebule
1 czubata łyżka masła lub margaryny
2 pory sól,
pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
1. W garnku rozgrzać tłuszcz i poddusić na nim cebulę i ziemniaki obrane i pokrojone.
2. Dolać rosół, zagotować i gotować dalej na małym ogniu ok. 15.min.
3. Pory pokrojone w krążki gotować ok. 5 min. w niewielkiej ilości osolonej wody.
4. Szynkę pokroić w paski.
5. Doprawić zupę śmietaną i przyprawami, dodać pory i szynkę. Wydaje mi się, że zamiast szynki dobre byłyby ugotowane parówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin