Kapuśniak z kiszonej kapusty
Początek formularza
Skład: 30dkg kiszonej kapusty włoszczyzna 50dkg wieprzowiny (lub wołowiny z kością) 5dkg suszonych grzybów 2 łyżki powideł po łyżce masła i mąki 3 ziarna jałowca łyżka przyprawy do zup cukier, pieprz, sól Sposób wykonania: Grzyby dokładnie umyć, zalać zimną wodą na kilka godzin, pokroić na paski. Mięso umyć, zalać wodą i gotować 35 minut. Po upływie tego czasu dodać pokrojone w słupki i gotujemy jeszcze 20 minut. Miękkie mięso wyjąć , a gdy przestygnie, pokroić na nieduże kawałki i z powrotem włożyć do zupy, dodać grzyby. Gotować powoli, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Dodać powidła, rozgniecione ziarna jałowca, zagęścić jasną zasmażką zrobioną z mąki i masła, przyprawić do smaku.
jabolek67