Zupa kalafiorowo – brokułowa
1 porcja - ok. 150 kcal
Składniki:
pół kalafiora
1 duża róża brokułów
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
Pół cebuli
Kostka bulionu jarzynowego
Sól
Grubo mielony pieprz
1/2 szklanki śmietanki koperek
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i selera obrać, starannie opłukać, zalać około 1.5 l zimnej wody, zagotować kalafiora i brokuły oczyścić, podzielić na małe różyczki, dokładnie opłukać dodać do zupy razem z obraną i dość drobno posiekaną cebulą i kostką bulionu gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać, przyprawić do smalcu solą i pieprzem zupę zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym, podawać posypaną koperkiem.
jabolek67