Kartofelzupa Skladniki: Ziemniaki 1 1/2 kg Cebula duza 1 szt. Czosnek 1-2 zabki Por 1 szt. Slonina swieza 15 dag lub smalec domowy ze skwarkami 2 lyzki Sol,pieprz ziolowy, Woda 2 litry Przepis: Ziemniaki umyc,obrac pokroic w kostke i ugotowac we wrzacej wodzie osolonej wraz z pokrojonym porem.Slonine pokroic w kostke i usmazyc z pokrojona w kostke cebula na jasnozloty kolor.Czosnek obrac i rozetrzec z sola.Gdy ziemniaki beda miekkie zupe okrasic tluszczem z przesmazona cebula i przyprawic do smaku czoskiem,sola i pieprzem. Przepis: Ziemniaki umyc i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie.Jajo ugotowac na twardo i pokroic w kostke.Ogorek,cebule kielbase oraz sledzie rowniez pokroic w kostke.Ziemniaki ugotowane obrac,pokroic w kostke i polaczyc z pozostalymi rozdrobnionymi wczesniej produktami.Boczek umyc,pokroic w kostke i wysmazyc na patelni,po czym goracym zalac pokrojona salatke.Wszystko dokladnie wymieszac wraz z przyprawami do smaku.Podawac z pieczywem.
jabolek67