Kartofelzupa.txt

(0 KB) Pobierz
Kartofelzupa

Skladniki:
Ziemniaki 1 1/2 kg
Cebula duza 1 szt.
Czosnek 1-2 zabki
Por 1 szt.
Slonina swieza 15 dag
lub smalec domowy ze skwarkami 2 lyzki
Sol,pieprz ziolowy,
Woda 2 litry

Przepis:
Ziemniaki umyc,obrac pokroic w kostke i ugotowac we wrzacej wodzie osolonej wraz z pokrojonym porem.Slonine pokroic w kostke i usmazyc z pokrojona w kostke cebula na jasnozloty kolor.Czosnek obrac i rozetrzec z sola.Gdy ziemniaki beda miekkie zupe okrasic tluszczem z przesmazona cebula i przyprawic do smaku czoskiem,sola i pieprzem.

 

 

Przepis:

Ziemniaki umyc i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie.Jajo ugotowac na twardo i pokroic w kostke.Ogorek,cebule kielbase oraz sledzie rowniez pokroic w kostke.Ziemniaki ugotowane obrac,pokroic w kostke i polaczyc z pozostalymi rozdrobnionymi wczesniej produktami.Boczek umyc,pokroic w kostke i wysmazyc na patelni,po czym goracym zalac pokrojona salatke.Wszystko dokladnie wymieszac wraz z przyprawami do smaku.Podawac z pieczywem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin