Gazpacho.doc

(22 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

Gazpacho

 

Składniki:

900 g dojrzałych pomidorów

1 ogórek zielony

2 czerwone papryki

2 ząbki czosnku

175g świeżego; rozdrobnionego białego chleba

2 łyżki winnego octu

2 łyżki pasty z suszonych pomidorów

6 łyżek oliwy z oliwek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Obrany ogórek i wydrążoną paprykę pokroić w średnią kostkę. W misce wymieszać rozdrobnione warzywa wraz z rozdrobnionym chlebem, wyciśniętym czosnkiem, pastą pomidorową, octem i oliwą z oliwek. Całość lekko przyprawić solą i pieprzem. Następnie połowę mieszanki rozdrobnić w malakserze tak, by uzyskała jednolitą konsystencję. Połączyć ją z pozostałą częścią. Po sprawdzeniu, czy zupa nie jest zbyt gęsta (w takim przypadku można rozcieńczyć zimną wodą) i przyprawieniu, należy odstawić ją w chłodne miejsce na kilka godzin.

 

Nasze rady:

 

Podawać należy z kostkami lodu, grzankami i drobno posiekanymi warzywami.

 

Danie na: 6 osób

Jedna porcja zawiera: 420 kcal

Czas przygotowania: 40 min

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin