Gazpacho
Składniki:
900 g dojrzałych pomidorów
1 ogórek zielony
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
175g świeżego; rozdrobnionego białego chleba
2 łyżki winnego octu
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Obrany ogórek i wydrążoną paprykę pokroić w średnią kostkę. W misce wymieszać rozdrobnione warzywa wraz z rozdrobnionym chlebem, wyciśniętym czosnkiem, pastą pomidorową, octem i oliwą z oliwek. Całość lekko przyprawić solą i pieprzem. Następnie połowę mieszanki rozdrobnić w malakserze tak, by uzyskała jednolitą konsystencję. Połączyć ją z pozostałą częścią. Po sprawdzeniu, czy zupa nie jest zbyt gęsta (w takim przypadku można rozcieńczyć zimną wodą) i przyprawieniu, należy odstawić ją w chłodne miejsce na kilka godzin.
Nasze rady:
Podawać należy z kostkami lodu, grzankami i drobno posiekanymi warzywami.
Danie na: 6 osób
Jedna porcja zawiera: 420 kcal
Czas przygotowania: 40 min
jabolek67