Flaczki (żarnuszki).pdf

(28 KB) Pobierz
34420256 UNPDF
Flaczki (żarniuki)
5 - 6 ziemniaków
żołądek wieprzowy
0,5 szklanki śmietany
1 - 2 łyżki kaszy jęczmiennej
pieprz
listek laurowy
cebula
Sposób wykonania :
Po wyczyszczeniu żołądek moczy się przez 2 - 3 godziny w zimnej wodzie.
Następnie obgotowuje się go i pozostawia na kilka godzin w tej samej wodzie.
Po wyjęciu soli się go i przechowuje w chłodnym miejscu przez 2 - 3 dni.
Przed sporządzeniem zupy żołądek umyć i pokroić na paski 3 x 1 cm.
Tak przygotowany wrzucić do garnka razem z kaszą i wodą, gotować aż do miękkości.
Następnie wrzucić drobno pokrajane ziemniaki, cebulę, pieprz, liść laurowy, sól.
Gdy ziemniaki są juz miękkie, zalać śmietaną.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin