Zupa fasolowa 11.pdf

(53 KB) Pobierz
4244003 UNPDF
Zupa fasolowa
Składniki
20 dag fasoli, 20 dag wędzonych żeberek, łyżka smalcu, cebula,
2 marchewki, 2 zielone papryki, pomidor, ząbek czosnku, liść
laurowy, cząber, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc w zimnej
przegotowanej wodzie (2 litry). Gotować ok. 2 godz. razem z żeberkami i liściem
laurowym. Miękkie mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy.
Cebulę, marchewki i papryki oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć na smalcu, po czym
włożyć do zupy. Dodać pomidor bez skórki, pogotować chwilę i przyprawić do smaku
pieprzem oraz czosnkiem roztartym solą i majerankiem. Część zupy można przetrzeć
przez sito, będzie wtedy bardziej zawiesista.
1 porcja zawiera: 16,2 g białka, 14,3 g tłuszczu, 10 g błonnika, 25 mg cholesterolu.
 
4244003.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin