Chłodnik z jogurtu lub kefiru.doc

(6 KB) Pobierz
Ch³odnik z jogurtu lub kefiru

Chłodnik z jogurtu lub kefiru

 

Składniki:

1,5 l jogurtu naturalnego

czek botwiny

duży ugotowany burak (wraz ze skórką)

odrobina Kwasku cytrynowego WINIARY

kostka Bulionu warzywnego WINIARY

po półczka koperku i szczypiorku

2 małe ogórki

3 jaja

cukier

l

pieprz

 

Botwinę dokładnie umyj, odsącz i pokrój w paski. Burak obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach. Następnie zagotuj w rondelku wodę, dodaj kostkę bulionową i botwinę. Wszystko razem gotuj pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Dodaj starty burak, zagotuj, dopraw kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem. Gotuj 2 minuty, wystudź.

 

Jaja ugotuj na twardo (10 minut), ostudź, obierz i grubo posiekaj. Ogórki umyj, obierz ze skórki, posiekaj. Zieleninę umyj, otrząśnij z nadmiaru wody, drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z botwiną, jajami, ogórkiem i zieleniną. Chłodnik przypraw do smaku, po czym wstaw do lodówki. Podawaj dobrze oziębiony.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin