Chłodnik czosnkowy8-12 ząbków 2 żółtka czosnku tymianek 1 łyżka masła listek1 płaska łyżka bobkowy mąki I łyżkaI l rosołu octu winnegoz kostki 2 łyżki śmietanki Rozkroić ząbki czosnku wzdłuż na pół i usunąć środkowy kiełek (ma nieładny zapach). Rozpuścić masło w garnku, wrzucić czosnek i dusić 10 min pod przykrywką - nie wolnodopuścić, żeby się zrumienił. Dodać mąkę, zamieszać, dolać rosół, pieprz, tymianek, listek bobkowy, przykryć i gotować 30 min. Usunąć tymianek (jeżeli jest w gałązce) i listek bobkowy. Wyłowić czosnek, rozgnieść widelcem, wrzucić z powrotem do garnka.W miseczce rozbić żółtka z octem (wersja ostrzejsza) lub śmietanką (wersja łagodniejsza), dodać mieszając parę łyżek zupy, żeby żółtko się nie ścięło, wlać do garnka, zamieszać. Podawać chłodny z tostami z czarnego chleba albo z chipsami.Wszystkie należy przygotować kilka godzin przed podaniem, żeby miały czas się "przegryźć"Przepisy na cztery osoby
jabolek67