Chlodnik rosyjski z botwinaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.1 l kwasu chlebowego (przepis w "ogolne"),500 g mlodych buraczkow wraz z botwina,2 ogorki,2 jaja ugotowane na twardo,2 lyzki smietany,80 g szczypiorku,1 peczek koperku,1 lyzeczka cukru,sol.1. Buraczki umyc i obrac. Oddzielic od nich liscie botwiny, ktore zachowac. Buraczki zalac ok. 1/2 l zimnej wody, zagotowac i gotowac dalej na malym ogniu25-30 min. Na 10 min przed koncem gotowania dodac liscie botwiny.2. Ugotowane buraczki i botwine odcedzic i drobno posiekac. Wywar z gotowaniaschlodzic do temp. 10żC.3. Jaja obrac i pokroic w cwiartki. Ogorki obrac, wypestkowac i pokroic w kostke. Szczypior przebrac, oplukac i drobno posiekac. Koperek umyc i drobnoposiekac.4. Buraczki, botwine, szczypior i ogorki polaczyc ze soba w sporym rondlu.Dodac smietane i cukier. Osolic i wymieszac, po czym rozprowadzic staranniekwasem chlebowym i schlodzonym wywarem z gotowania buraczkow. Dodac pokrojone jaja.5. Chlodnik podawac na zimno. Do kazdej porcji dodac mozna nieco pokruszonegolodu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 26.
jabolek67