Zupa chińska z kurczakiem i pędami bambusa.pdf

(33 KB) Pobierz
4243999 UNPDF
Zupa chińska z kurczakiem i pędami bambusa
Składniki Przepis
2 piersi z kurczaka
garść pędów bambusa z puszki
kilka grzybów poku albo mun
kilka pieczarek
duża marchewka
jajko
sos sojowy
sól, pieprz
makaron sojowy (2-3 garście)
Piersi z kurczaka pokroić w niedużą kostkę albo
paseczki i podsmażyc na oleju. Podgotować w
wodzie (przez około 20 minut) grzyby chińskie. Do
około litra wywaru z kostki wrzucić pokrojoną w
paseczki marchew, kiedy zmięknie dodać kurczaka,
paseczki grzybów chińskich, podsmażone na oleju
kawałeczki pieczarek, pędy bambusa i przyprawy.
Wlać kilka łyżek sosu sojowego.
Pod koniec gotowania wrzucić do zupki połamany
makaron sojowy i pogotowac go kilka minut aż stanie
się miękki i przezroczysty.
Zupę zagęścić rozbełtanym jajkiem.
Rady:
Ja dorzucam jeszcze garstkę czerwonej fasolki z
puszki, a całą zupę robię dosyć pikantną. Jeśli ktoś
nie lubi farfocelków, to niech nie dorzuca jajka (ja
uwielbiam)! Nie przepadam za to w tej wersji za
porem, który wyeliminowałam z przepisu, choć
pierwotnie tam siedział pokrojony w krążki.
4243999.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin