Zupa cebulowa z kwaśną śmietaną3 cebule2 ziemniaki2 parowki1 czerstwa buleczka2 l. wody5 dag maslakwasna smietana (ja uzywam kefiru)1 kostka rosolowatarty zoltysersol i pieprzCebule pokroic w cienkie plasterki, ziemniaki w kostke. Rozkruszyc czerstwa bulke i wlozyc wszystko do garnka z zimna woda. Czesc ziemniakow moze byc w grubszych kawalkach. Dodac maslo, kostke rosolowa, szczypte pieprzu i soli. Po doprowadzeniu do wrzenia gotowac na malym ogniu ok. 45 minut. Dodac obie parowki pokrojone w krazki i gotowac jeszcze przez 15 minut, dopoki zupa nie osiagnie kremowej konsystencji. Odstawic zupe na okolo 15 minut. Rozlac na talerze. Kazdy sam doprawia na talerzu sobie smietana/kefirem/jogurtem i posypuje tartym zoltym serem. Wg przepisu zupa jest podobno smaczniejsz nastepnego dnia po ugotowaniu, ale nigdy nie mam okazji tego doswiadczyc.
jabolek67