Zupa cebulowa z grzankami.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa z grzankami

 

Składniki na 4 porcje:

500 g cebuli

2 łki mąki

opakowanie Rosołu z kury Zupy Dodaj WINIARY

4 łki startego żółtego sera (najlepiej ementalera)

pół bagietki

3 łki koniaku (niekoniecznie)

l, biały pieprz

tymianek

4 łki masła

 

Cebulę obierz, umyj i pokrój w talarki, po czym włóż do garnka z połową stopionego masła. Duś, stale mieszając. Gdy cebula stanie się szklista, wsyp mą (mą podsmaż, ale nie rumień). Całość zalej trzema szklankami gorącego rosołu. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Na koniec przypraw solą, pieprzem i tymiankiem, wlej koniak.

 

Buł pokrój w cienkie plasterki, posmaruj masłem, posyp starym serem i wstaw do piekarnika na natłuszczonej resztą masła blasze. Zupę rozlej na talerze, a do każdej porcji włóż po 2-3 grzanki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin