Zupa cebulowa z grzankami
Składniki na 4 porcje:
500 g cebuli
2 łyżki mąki
opakowanie Rosołu z kury Zupy Dodaj WINIARY
4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej ementalera)
pół bagietki
3 łyżki koniaku (niekoniecznie)
sól, biały pieprz
tymianek
4 łyżki masła
Cebulę obierz, umyj i pokrój w talarki, po czym włóż do garnka z połową stopionego masła. Duś, stale mieszając. Gdy cebula stanie się szklista, wsyp mąkę (mąkę podsmaż, ale nie rumień). Całość zalej trzema szklankami gorącego rosołu. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. Na koniec przypraw solą, pieprzem i tymiankiem, wlej koniak.
Bułkę pokrój w cienkie plasterki, posmaruj masłem, posyp starym serem i wstaw do piekarnika na natłuszczonej resztą masła blasze. Zupę rozlej na talerze, a do każdej porcji włóż po 2-3 grzanki.
jabolek67