Cebulowo-pomidorowa.doc

(6 KB) Pobierz
Cebulowo-pomidorowa

Cebulowo-pomidorowa

 

Składniki na 6 porcji:

5 cebul

4-5 mięsistych pomidorów (mogą być mrożone)

łeczka koncentratu pomidorowego

5 szklanek Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

3 łki oliwy

czubata łka mąki

kilka kromek czerstwego chleba lub bułki

2 łki margaryny

pieprz

l

 

Pomidory sparzone i obrane ze skórki pokrój w niedużą kostkę. Cebule pokrój w talarki, zeszklij na oliwie rozgrzanej w głębokim rondlu i dodaj pomidory. Smaż 4-5 minut, potem oprósz mą, rozprowadź szklanką zimnej wody. Następnie wlej gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym. Gotuj 15 minut na małym ogniu.

 

Dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej margarynę i zrumień pokrojone w kostkę czerstwe pieczywo. Gorą zupę rozlej do bulionówek. Każ porcję posyp grzankami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin