Barszcz czerwony 4.doc

(6 KB) Pobierz
Barszcz czerwony I

Barszcz czerwony I

 

Składniki:

30 dag mięsa wołowego

40 dag buraków

pietruszka

cebula

kawałek selera

1,2 l wody

szklanka kwasu burakowego

łka masła

łeczka cukru

liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżka soku cytrynowego lub Kwasku cytrynowego WINIARY

l, pieprz

 

Mięso umyj, warzywa obierz, opłucz, zalej wodą, dodaj przyprawy i ugotuj z nich wywar.

 

Obrane buraki umyj, pokrój na cienkie paseczki, skrop sokiem cytrynowym, podlej wodą i - dodawszy masło i sól - poddaj duszeniu przez 15 minut. Następnie wlej do nich wywar oraz kwas burakowy i razem jednorazowo zagotuj. Po zdjęciu z ognia i odstaw garnek na bok na 30 minut.

 

Przed podaniem przecedź barszcz przez sito, dopraw cukrem, solą i pieprzem i podgrzej do momentu wrzenia, ale - uwaga! - nie gotuj, bo straci kolor i smak.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin