Zupa krem z kalafiora.doc

(61 KB) Pobierz
Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora 

Przygotowanie: 40 minut

Kaloryczność: 160 kcal/porcja


Składniki na 4 porcje
 

duży kalafior

 

 

2 ziemniaki

 

 

cebula

 

 

1 i 1/2 l bulionu warzywnego

 

 

1/4 szklanki śmietany

 

 

4 kromki bułki

 

 

2 łyżki posiekanego koperku

 

 

olej do smażenia

 

 

sól, pieprz

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, łodyżki pokroić na małe kawałki. Różyczki i łodyżki wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować do miękkości, odcedzić.

 

 

 

 

2.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, ugotować w bulionie. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić, dodać do ziemniaków.

 

 

 

 

3.

Włożyć kalafior, przestudzić, wszystko zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę, podgrzać.

 

 

 

 

4.

Kromki bułki pokroić w kostkę, zrumienić na łyżeczce rozgrzanego tłuszczu. Tuż przed podaniem posypać zupę grzankami i posiekanym koperkiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin