mikro1.doc

(21 KB) Pobierz
Chlorowce- działanie jodu i chloru

Chlorowce- działanie jodu i chloru. Jod hamuje aktywność białek, wyzwala tlen z H2O który też dezynfekuje. Jod w roztworach alkoholowych denaturuje białka enzymat. i struktur. Chlor, stosuje się w postaci związków. Chloramina B (25%Cl) 0,25%-jama ustna, pow. ciała 0,5%-odkażanie rąk, 05-1% sprzęt med. 2-5% urządzenia sanitarne. Podchloryny wapnia i sodu- środki czyszczące i piorące. Wapno chlorowane- uwalnia kwas chlorowy o właściwościach bakteriobójczych.

Met. Sedymentacyjna Kocha- eksponowanie otwartej płytki Petriego w badanym środowisku. Mikroorganizmy opadają na powierzchnię pod wpływem siły grawitacji. Dają początek koloniom. Czas ekspozycji 10-60min, zależnie od ilości zarodników. Stwierdza jaki stopień szkodliwości występuje w pomieszczeniu.

CFU (jtk) w powietrzu: X= a*100/b*c  a-średnia aryt. koloni z 2 płytek, b-pow. płytki (64cm2)  c-wsp. Czasu ekspozycji (5min=1, 10=2 itd.). Przeliczenie na m3 powietrza X*100

CFU w wodzie X=a*b*c a-l. koloni b-rozcieńczenie c-ilość roztworu

CFU w ziemi   27mm3-5koloni

150g – x                                          0,03g-5koloni

150g – x

0,03X=750->X=25000

metody bezpośrednie- wykładanie na pożywkę próbek.

Metody pośrednie – stosowanie pułapek, np. liście, owoce, owady, nasiona, włosy, korzenie, pałeczki powleczone parafiną. W rurkach szklanych lub metalowych z otworami przez które pułapka jest zasiedlana. Następnie wykładamy pułapkę na pożywkę.

Subst. odżywcze  w pożywkach mają zapewnić im składniki niezbędne do wzrostu i rozwoju. Wyróżniamy: 1. podstwowe- baza dla wszystkich innych pożywek; same są wystarczająco dobre dla większości mikroorg. Np. agar zwykły, bulion. 2. wzbogacone- z dodatkami czynników wzrostowych, np. krew, wywar drożdżowy, glukoza

Zgłoś jeśli naruszono regulamin