Racuchy drożdżowe.txt

(0 KB) Pobierz
Sk�adniki

2 szklanki m�ki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
2,5 dag dro�d�y
1 p�aska �y�eczka cukru
szczypta soli
olej lniany do sma�enia
cukier puder do posypania
Spos�b przyrz�dzenia

Pokruszone dro�d�e mieszamy z cukrem, 2 �y�kami ciep�ego mleka, �y�k� m�ki i odstawiamy w ciep�e miejsce do wyro�ni�cia. Do m�ki dosypujemy szczypt� soli, zalewamy ciep�ym mlekiem i dok�adnie wyrabiamy �y�k� do uzyskania konsystencji g�stej �mietany. W razie potrzeby dolewamy troszk� mleka. Gdy dro�d�e wyrosn� dodajemy do wyrobionego ciasta i ponownie dok�adnie wyrabiamy na jednolit� mas�. Pozostawiamy w cieple do wyro�ni�cia. Po wyro�ni�ciu dodajemy ��tko i ponownie wyrabiamy ciasto. Z bia�ka ubijamy sztywn� pian� i delikatnie ��czymy z ciastem. Odstawiamy do wyro�ni�cia w ciep�e miejsce. Na patelni rozgrzewamy olej lniany. Sma�ymy racuchy na z�oty kolor. Po usma�eniu posypujemy cukrem pudrem.
Ocena przepisu
Zgłoś jeśli naruszono regulamin