Smak chłodnika litewskiego możesz dopasować do swoich upodobań, Podane niżej proporcje składników wystarczają na 4 porcje i są tylko propozycją. Pamiętaj, że zawsze możesz eksperymentować.
Chłodnik z botwinki
Składniki na chłodnik litewski z botwinki
· pęczek młodej botwinki z młodymi listkami,
· 4-6 młode, małe buraczki,
· litr maślanki lub kefiru,
· pęczek rzodkiewek,
· 4 ogórki kiszone lub małosolne,
· pęczek koperku,
· 4 jajka ugotowane na twardo,
· kilka kropel soku z cytryny,
· sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie chłodnika litewskiego z botwinki
1.Umyj_starannie_botwinkę.
2.Drobno_pokrój_botwinkę_wraz_z_łodygami.
3.Zetrzyj_buraki_na_tarce_(grube_oczka).
4. Włóż botwinkę i buraki do garnka, skrop sokiem z cytryny i zalej wrzątkiem tak aby było mniej więcej 1-2 cm wody w garnku.Gotuj nie dłużej niż 5 minut.
5.Schłodź_buraki_z_botwinką.
6. Do schłodzonej botwinki z buraczkami dodaj drobno posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki,_ogórki.Zalej_maślanką.
7.Dopraw_solą_i_pieprzem_do_smaku.
8. Ponownie wstaw do lodówki i schładzaj kilka godzin, tak aby smaki się wymieszały.
9. Przed podaniem udekoruj ćwiartkami jajka na twardo.
bialatuberoza311