Chłodnik litewski z botwinki.docx

(22 KB) Pobierz

Smak chłodnika litewskiego możesz dopasować do swoich upodobań, Podane niżej proporcje składników wystarczają na 4 porcje i są tylko propozycją. Pamiętaj, że zawsze możesz eksperymentować.

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Składniki na chłodnik litewski z botwinki

·         pęczek młodej botwinki z młodymi listkami,

·         4-6 młode, małe buraczki,

·         litr maślanki lub kefiru,

·         pęczek rzodkiewek,

·         4 ogórki kiszone lub małosolne,

·         pęczek koperku,

·         4 jajka ugotowane na twardo,

·         kilka kropel soku z cytryny,

·         sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie chłodnika litewskiego z botwinki

1.Umyj_starannie_botwinkę.


2.Drobno_pokrój_botwinkę_wraz_z_łodygami.


3.Zetrzyj_buraki_na_tarce_(grube_oczka).


4. Włóż botwinkę i buraki do garnka, skrop sokiem z cytryny i zalej wrzątkiem tak aby było mniej więcej 1-2 cm wody w garnku.Gotuj nie dłużej niż 5 minut.


5.Schłodź_buraki_z_botwinką.


6. Do schłodzonej botwinki z buraczkami dodaj drobno posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki,_ogórki.Zalej_maślanką.


7.Dopraw_solą_i_pieprzem_do_smaku.


8. Ponownie wstaw do lodówki i schładzaj kilka godzin, tak aby smaki się wymieszały.


9. Przed podaniem udekoruj ćwiartkami jajka na twardo.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin