Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 25 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 10 dag sera żółtego • litr rosołu • pół pojemnika śmietany • 6 ziemniaków • por • pół łyżeczki curry • sól, biały pieprz • gałka muszkatołowa • pęczek szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Do garnka wlać 4 szklanki rosołu, dodać ziemniaki i gotować około kwadransa. Następnie ziemniaki zmiksować wraz z rosołem, postawić na małym ogniu i podprawić śmietaną.Por oczyścić i opłukać, pokroić, dodać do zupy i gotować 5 minut.Na tarce o małych oczkach zetrzeć ser i dodać do zupy. Gotować do czasu, aż ser się rozpuści. Doprawić solą, pieprzem, curry i gałką. Szczypiorek posiekać i posypać zupę tuż przed podaniem.
bialatuberoza311