Zupa z nowalijek.doc

(34 KB) Pobierz
Zupa z nowalijek

Zupa z nowalijek

Zupa z nowalijek

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 25 min.
trudność: Bardzo proste

Składniki dla 4 osób:
  2 młode marchewki
  3 ziemniaki
  1 mały kalafior
  200 g białych albo zielonych szparagów
  200 g łuskanego młodego groszku
  2 ząbki czosnku
  200 ml białego wina
  2 łyżki oliwy
  1l bulionu z warzyw
  sól, mielony czarny pieprz
  świeży koperek

Przygotowanie:

1. Warzywa umyj i oczyść. Marchewkę pokrój w paski, ziemniaki na małe kostki, kalafior na małe różyczki.

2. W garnku na oliwie krótko podsmaż zmiażdżony czosnek. Dolej gorący bulion, dodaj ziemniaki, marchew, kalafior.

3. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15-20 minut.

4. 10 minut przed końcem gotowania dodaj oczyszczoną, pokrojone na małe kawałki szparagi, groszek i dolej wino.

5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin