Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 25 min.trudność: Bardzo proste
Składniki dla 4 osób: • 2 młode marchewki • 3 ziemniaki • 1 mały kalafior • 200 g białych albo zielonych szparagów • 200 g łuskanego młodego groszku • 2 ząbki czosnku • 200 ml białego wina • 2 łyżki oliwy • 1l bulionu z warzyw • sól, mielony czarny pieprz • świeży koperek Przygotowanie:
1. Warzywa umyj i oczyść. Marchewkę pokrój w paski, ziemniaki na małe kostki, kalafior na małe różyczki.
2. W garnku na oliwie krótko podsmaż zmiażdżony czosnek. Dolej gorący bulion, dodaj ziemniaki, marchew, kalafior.
3. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15-20 minut.
4. 10 minut przed końcem gotowania dodaj oczyszczoną, pokrojone na małe kawałki szparagi, groszek i dolej wino.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
bialatuberoza311