Babka ucierana.doc

(25 KB) Pobierz
Babka ucierana

Babka ucierana

1 porcja - 250 kcal

20 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej,

10 dag masła lub margaryny, 12 dag cukru,

3-4 łyżki śmietany (lub mleka), 4 jajka, olejek migdałowy, 0,5 op. proszku do pieczenia, tłuszcz i tarta bułka do formy

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stale ucie­rając, dodawać po jednym żółtku- Powoli dosypywać wymie­szane ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pie­czenia. Dolać śmietanę, olejek migdałowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Masę ostrożnie przełożyć do natłuszczonej formy posypanej tartą bułką. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.

Babka drożdżowa parzona

I porcja - 420 kcal

1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 szkl. mleka,

20 dag margaryny lub maslch 25 dag cukru, 5 jajek,

5 żółtek, cukier waniliowy lub '/> laski wanilii.

otarta skórka z cytryny lub olejek cytrynowy,

5 dag rodzynek, sól, cukier puder

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, rozprowadzić małą iloś­cią ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pozostałą część mleka zagotować i zaparzyć nim 'A mąki, od razu roztrzepując, żeby nie było grudek. Jajka i żółtka ubić z pozostałym cukrem na parze. Margarynę lub masło stopić. Wyrośnięty rozczyn połą­czyć z przestudzoną zaparzoną mąką, dodać przesianą mąkę, ubite z cukrem jajka, sól i wszystko razem wyrobić, pod koniec wyrabiania dodawać stopniowo ciepły tłuszcz, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny lub 2-3 krople olejku cy­trynowego, rodzynki opłukane w ciepłej wodzie i osuszone w ściereczce. Dalej wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od naczynia. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w cie­płe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładać do 2 form wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką, na­pełniając je do połowy wysokości, i pozostawić do wyrośnię­cia. Piec 40-50 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po lekkim przestudzeniu okroić ciasto nożem od brzegów formy i ostrożnie wyłożyć, ciepłe posypać cukrem pudrem.

 

Babka z migdałami

1 porcja - 375 kcal

25 dag mąki, 0,5 szkl. mleka, 10 dag masła,

10 dag cukru, 3 jajka, 10 dag migdałów,

2 dag drożdży, '/? laski wanilii tub cukier waniliowy.

sól, 1 łyżka cukru pudru do posypania babki.

tłuszcz i bułka tarta do formy

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, zostawić do wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i drobno posiekaną wanilią lub cukrem waniliowym. Do mąki dodać rozczyn drożdży, żółtka, mleko, szczyptę soli i całość wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodać stopione masło. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać zmielone migdały po sparze­niu i obraniu ze skórki i delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do przygotowanej formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypa­nej bułką tartą. Piec 45-50 minut w średnio nagrzanym pie­karniku. Babkę posypać cukrem pudrem. Można ją też polukrować.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin