Babka ucierana
1 porcja - 250 kcal
20 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej,
10 dag masła lub margaryny, 12 dag cukru,
3-4 łyżki śmietany (lub mleka), 4 jajka, olejek migdałowy, 0,5 op. proszku do pieczenia, tłuszcz i tarta bułka do formy
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać po jednym żółtku- Powoli dosypywać wymieszane ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dolać śmietanę, olejek migdałowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Masę ostrożnie przełożyć do natłuszczonej formy posypanej tartą bułką. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.
Babka drożdżowa parzona
I porcja - 420 kcal
1 kg mąki, 10 dag drożdży, 2 szkl. mleka,
20 dag margaryny lub maslch 25 dag cukru, 5 jajek,
5 żółtek, cukier waniliowy lub '/> laski wanilii.
otarta skórka z cytryny lub olejek cytrynowy,
5 dag rodzynek, sól, cukier puder
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, rozprowadzić małą ilością ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pozostałą część mleka zagotować i zaparzyć nim 'A mąki, od razu roztrzepując, żeby nie było grudek. Jajka i żółtka ubić z pozostałym cukrem na parze. Margarynę lub masło stopić. Wyrośnięty rozczyn połączyć z przestudzoną zaparzoną mąką, dodać przesianą mąkę, ubite z cukrem jajka, sól i wszystko razem wyrobić, pod koniec wyrabiania dodawać stopniowo ciepły tłuszcz, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny lub 2-3 krople olejku cytrynowego, rodzynki opłukane w ciepłej wodzie i osuszone w ściereczce. Dalej wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od naczynia. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładać do 2 form wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką, napełniając je do połowy wysokości, i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 40-50 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po lekkim przestudzeniu okroić ciasto nożem od brzegów formy i ostrożnie wyłożyć, ciepłe posypać cukrem pudrem.
Babka z migdałami
1 porcja - 375 kcal
25 dag mąki, 0,5 szkl. mleka, 10 dag masła,
10 dag cukru, 3 jajka, 10 dag migdałów,
2 dag drożdży, '/? laski wanilii tub cukier waniliowy.
sól, 1 łyżka cukru pudru do posypania babki.
tłuszcz i bułka tarta do formy
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mąki i niewielką ilością ciepłego mleka, zostawić do wyrośnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i drobno posiekaną wanilią lub cukrem waniliowym. Do mąki dodać rozczyn drożdży, żółtka, mleko, szczyptę soli i całość wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodać stopione masło. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać zmielone migdały po sparzeniu i obraniu ze skórki i delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do przygotowanej formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 45-50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Babkę posypać cukrem pudrem. Można ją też polukrować.
perty08