Chrzan z jajkami i śmietaną.txt

(1 KB) Pobierz
Chrzan z jajkami i mietanš
Składniki:

    * 8-10 dkg chrzanu
    * 2 jajka
    * 1/8 j mietany
    * sól
    * cukier
    * ocet

		Sposób przygotowania:

chrzan umyć oczycić zetrzeć na drobnej tarce. jaja ugotowane posiekać utrzeć ze mietanš połšczyć z chrzanem dodać do smaku sól cukier i ocet.

dajcie do tego z umiarem tego octu! Pyszniejsze jest gdy damy do tego jeszcze 1/2 soku ze wieżej cytryny i 1 starte na tzw. papkę jabłko. Wymieszać, zjeć, pozmywać.
Ja zwykle daję zamiast mietany majonez. Dłużej postoi i mozna zrobić dużo wczeniej, nawet tydzień i 10 dni przed podaniem.
-----------------------------------------------

6 jajek ugotować na twardo
słoiczek chrzanu
żółtka utrzeć z 2 łyżeczkami cukru a resztę jajaek drobno posiekać, wymieszać z chrzanem  dodać 2 łyżeczki mietany.
-----------------------------------------------------
Chrzan z jajami i mietanš
Składniki:

15-20 dag chrzanu,
2-3 jaja ugotowane na twardo,
1/8 litra mietany,
sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy do smaku,

Wykonanie:

Postępujemy jak przy chrzanie z octem. Jaja posiekać, utrzeć ze mietanš, połšczyć z chrzanem, dodać do smaku cukier sól, kwasek cytrynowy. Zostawić na 1h.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin